Het besluit nemen om te gaan scheiden is nooit fijn. Een echtscheidingsadvocaat inschakelen om het proces soepel te laten verlopen is noodzakelijk en zelfs verplicht. Een advocaat regelt alle zaken omtrent de verdeling van de inboedel, de alimentatie, de zorg voor de kinderen en het pensioen. Ook wanneer er sprake is van een eigen bedrijf is het inschakelen van een echtscheidingsadvocaat een verstandige beslissing.
Scheidingen in Nederland
Van alle Nederlandse huwelijken eindigt 36 procent in een scheiding. Een echtscheiding is juridisch gezien complex. Vooral wanneer er sprake is van kinderen, een eigen bedrijf of veel vermogen is het inschakelen van een advocaat een verstandige beslissing. Kinderen zijn vaak het slachtoffer van een felle strijd tussen beide ouders. Sinds 2006 bestaat het zogeheten ‘ouderschapsplan’. Dit is een schriftelijke overeenkomst waarin beide partners afspraken hebben gemaakt over de voogdij van de kinderen. Een advocaat kan advies leveren en helpen bij deze overeenkomst, maar de rechter hakt uiteindelijk de knoop door. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van het salaris en het bezit. De partner met het meeste vermogen zorgt voor de alimentatie. Uiteraard ontvangt de verzorger van het kind de alimentatie. De vergoeding wordt in eerste instantie voor twaalf jaar toegekend.
Advocaat echtscheiding inschakelen
Het verloop van een scheiding verschilt per echtpaar. Bij de een verloopt het uit elkaar gaan redelijk soepel, bij de ander mondt het uit in een vechtscheiding. Soms kun je al voor de scheiding een advocaat inschakelen. Met hem of haar bespreek je dan het proces voorafgaand aan de echtscheiding. De echtscheidingsadvocaat vertelt je welke stappen er ondernomen dienen te worden. Je kunt als paar een advocaat in de arm nemen die alles voor jullie regelt. Hij of zij bespreekt onder andere de afspraken die er in het verzoek tot echtscheiding aan de orde moeten komen. Vervolgens verdedigt de advocaat zowel jouw belangen als die van je ex-geliefde in de rechtbank. Hij of zij kiest in dat geval geen partij.
Hulp van een mediator
In sommige gevallen kan een echtscheidingsadvocaat ook worden vervangen door een zogeheten ‘mediator’. Dit is een soort bemiddelaar tussen twee of meerdere partijen. Hij of zij praat met beide partijen, en stelt vast welke belangen een rol spelen. Vervolgens probeert de mediator een compromis te sluiten tussen de partijen. Ook bij dit soort gevallen zijn advocaten betrokken. Zij zijn namelijk de enigen die een echtscheidingsconvenant mogen indienen bij een rechtbank. Zonder dit convenant kan e echtscheiding niet officieel plaatsvinden.
Functie advocaat hangt af van situatie
Samen de scheiding regelen in plaats van een bittere strijd wil het liefst iedereen. Als er echter sprake is van onenigheid, kunnen echtlieden ieder zelf een eigen advocaat in de arm nemen. De echtscheidingsadvocaten onderhandelen vervolgens met elkaar en zullen proberen een overeenkomst te sluiten. De belangen en voorwaarden van hun cliënt staan daarbij voorop. Een goede echtscheidingsadvocaat hangt dus af van de situatie. Soms regelt hij of zij alleen de juridische afhandeling. In andere gevallen is het noodzakelijk om cliënten te verdedigen in een rechtszaak.